De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binomiale verdeling

Beste Wisfaq,

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met het volgende vraagstuk:

Voor een bepaalde beroepsgroep geldt dat men vanaf 63 jaar kan kiezen voor vervroegd pensioen, de zogeheten prepensioenregeling. Bekend is dat 60% van de personen die ervoor in aanmerking komen, ook daadwerkelijk gebruikmaakt van deze regeling.

Een klein bedrijf heeft 10 personen in dienst die per 1 januari kunnen kiezen voor de prepensioenregeling. Hoe groot is de kans dat hiervoor precies acht mensen kiezen?

Ik kom zelf op de volgende berekening, maar ik geloof dat ik iets fout doe

P(K = 8) = (10!/8!(10-8)!) x 0,6^8 x 0,4 = 45 x 0,6^8 x 0,4 = 0,30233088

Bij voorbaat dank

Lesley
Iets anders - maandag 30 augustus 2021

Antwoord

Hallo Lesley,

Bijna goed: het moet 8 keer voorkomen dat een persoon wel kiest voor de regeling (vandaar 0,6 tot de macht 8), en het moet 2 keer voorkomen dat een persoon niet voor de regeling kiest. De kans op niet-kiezen (0,4) moet je dus tot de macht 2 nemen. Dus:

P(K=8)=(10!/(8!·(10-8)!)·0,68·0,42$\approx$0,1209

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 30 augustus 2021
 Re: Binomiale verdeling 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3