De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kansvariabelen

Hoe bereken ik de verwachtingswaarde van de volgende vraag:

Een gokker heeft een onzuiver muntstuk, dat bij een worp met kans 0,6 de uitkomst 'kop' laat zien. Hij besluit het muntstuk net zolang op te gooien tot de uitkomst 'kop' verschijnt. Hij ontvangt €10 als de uitkomst 'kop' voor de eerste maal verschijnt bij de eerste of tweede worp. Als de uitkomst 'kop' voor de eerste maal verschijnt bij de derde worp, ontvangt hij €3. In alle andere gevallen ontvangt hij niets (dus € 0).

Lesley
Iets anders - maandag 26 juli 2021

Antwoord

Als X het aantal worpen is dat nodig is om 'kop' te gooien bereken dan de kans op P(X=1 of X=2) en P(X=3) en vermenigvuldig deze kansen met de te ontvangen bedragen en tel het op. Dat is dan de verwachttingswaarde.

P(X=1 of X=2)·€10 + P(X=3)·€3 = €...

Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 juli 2021
 Re: Kansvariabelen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3