De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Lengte van een gelijkzijdige driehoek

Hallo

Ik zit vast bij deze vraag ook al lijkt het me simpel...

Als P een punt is op de rechte y=-2x+1 en Q en R twee punten zijn op de rechte y+2x=2 zodat driehoek PQR gelijkzijdig is, wat is dan de lengten van een zijde van deze driehoek?
Het antwoord moet zijn: 2/(151/2) of nog 2/(sqrt 15)

Ik heb het volgende al geprobeerd:
P(x, 1-2x)
Q(x,2-2x)
R(x,2-2x)
|QR|2 = |PR|2
maar daarmee ben ik niets...

Alvast bedankt

X
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 30 juni 2021

Antwoord

Met de formule voor afstanden tot lijnen kun je zien dat de (evenwijdige) lijnen afstand $1/\sqrt5$ hebben, en dat is dan de hoogte van je driehoek.
En in een gelijkzijdige driehoek met zijde $a$ is de hoogtelijn $\frac a2\sqrt3$ lang.
Nu kun je $a$ bepalen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 30 juni 2021
 Re: Lengte van een gelijkzijdige driehoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3