De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Raakpunten bepalen

 Dit is een reactie op vraag 92068 
Beste
ik begrijp niet hoe moet ik a b bepalen. en kan u aub zeggen dat waarom bent u van xy naar ab gekomen.
zal u aub mij helpen

Ayesha
3de graad ASO - woensdag 28 april 2021

Antwoord

Op deze plek wordt uitgelegd hoe de raaklijn aan een ellips in een bepaald punt opstelt; dezelfde methode werkt ook voor hyperbolen.
De vergelijking is
$$9x^2-25y^2=225
$$de formule zegt dat je de raaklijn in het punt $(a,b)$ krijgt door één $x$ te vervangen door $a$ en één $y$ door $b$. De vergelijking van de raaklijn is dus
$$9a\cdot x+25b\cdot y=225
$$De $a$ en $b$ kun je bepalen door de eerste vergelijking aan het eind van het vorige antwoord te kwadrateren en $b^2$ naar rechte te brengen: $\frac{9^2 a^2}{25^2}=b^2$ en dat voor $b^2$ in de tweede vergelijking aan het eind in te vullen.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 29 april 2021
 Re: Re: Raakpunten bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3