De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raakpunten bepalen

Beste

Zoek de vergelijkingen van de rechten die evenwijdig lopen met de eerste bissectrice van het georthonormeerd assenstelsel en raken aan de hyperbool H 9x2 -25y2 = 225. Zoek ook de coördinaten van de raakpunten en de vergelijking van de raakkoorde.

Zal u aub mij helpen met deze vraag. en zeggen dat met welke formula en hoe moet ik dit oplossen.

Ayesha
3de graad ASO - woensdag 28 april 2021

Antwoord

Ik weet niet hoe je geleerd hebt raaklijnen aan krommen te maken maar je moet dus de punten hebben waar de raaklijn helling $1$ heeft.

Ik ken de volgende formule voor de raaklijn in een punt $(a,b)$ op de hyperbool: $9ax-25by=225$. De helling van die lijn is $\frac{9a}{25b}$.
Je moet dan $(a,b)$ dus zo bepalen dat
$$\frac{9a}{25b}=1 \hbox{ en } 9a^2-25b^2=225
$$Dat moet te doen zijn.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 april 2021
 Re: Raakpunten bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3