De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Evenwijdige rechten

Beste,

Ik heb een vraag op een toets gehad waar ik helemaal niets van snapte. De vraag ging als volgt: Onderzoek of de rechte AB evenwijdig is met de rechte CD:

A(4,1) B(3,5) C(3,-1) D(2,4)

Ik snap niet hoe ik hieraan begin en wat ik moet uitkomen.
Kunt u me helpen?

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten

Robbe
2de graad ASO - donderdag 22 april 2021

Antwoord

Als je kunt laten zien dat de lijn door $AB$ dezelfde richtinfscoëfficiënt heeft als de lijn door $CD$ dan bent je er. Vul in:

$
\eqalign{
& rico\left( {AB} \right) = \frac{{y_B - y{}_A}}
{{x_B - x_A }} \cr
& rico\left( {CD} \right) = \frac{{y_D - y{}_C}}
{{x_D - x_C }} \cr}
$

Maar in dit geval gaat dat niet lukken. Reken maar 's na!

$
\eqalign{
& rico\left( {AB} \right) = \frac{{5 - 1}}
{{3 - 4}} = \frac{4}
{{ - 1}} = - 4 \cr
& rico\left( {CD} \right) = \frac{{4 - - 1}}
{{2 - 3}} = \frac{5}
{{ - 1}} = - 5 \cr}
$

Helaas...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 april 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3