De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijnen van een ellips uit een punt dat geen deel uit maakt van de ellips

Hallo ik heb een vraag bij de volgende oefening:
Uit het punt D(x1,y1) trekt men de raaklijnen t1, t2 aan de ellips E $
\leftrightarrow
$ x2/a2 + y2/b2 = 1

a Bewijs dat de richtingscoëfficiënten van t1, t2 de oplossingen zijn van (a2-x12)m2 + 2x1y1m + b2 - y12 = 0 (x1 verschillend van + of -a)

Ik heb hiervoor de wortels van m berekend en kwam het volgende uit:
m = [-x1y1 + [(bx1)2 - (ab)2 + (ay1)2]$^{\frac{1}{2}}$] / [a2 - x12]
of m = [-x1y1 - [(bx1)2 - (ab)2 + (ay1)2]$^{\frac{1}{2}}$] / [a2 - x12]

Echter weet ik niet hoe ik moet bewijzen dat dit ook echt de richtingscoefficiënten zijn van de raaklijnen. Ik heb namelijk een vergelijking proberen oplossen met een willekeuring punt van de ellips, maar daar loop ik mee vast. Ik weet echt niet hoe ik dit kan bewijzen.

b Voor welke stand van D geldt dat t1 loodrecht staat op t2?
Dit heb ik opgelost door gebruik te maken van de wortels van m, het bleek een cirkel met middelpunt O en straal (a2 + b2)$^{\frac{1}{2}}$ te zijn.

Ik zit dus vast bij het bewijs in a. Zou iemand me hierbij willen helpen? Alvast bedankt!

Naomi
3de graad ASO - woensdag 14 april 2021

Antwoord

NB er staat niet dat je de vergelijking op moet lossen, er staat dat je moet laten zien dat $m$ aan de vergelijking moet voldoen.

Doe het daarom net andersom: stel de vergelijking van een lijn door $D$ op, met richtingscoëfficiënt $m$, en snijdt deze met de ellips. Bekijk dan wat moet gelden opdat er precies één snijpunt is (het raakpunt). Dat geeft een vergelijkng waar $m$ aan moet voldoet, en dat zal precies de gegeven vergelijking zijn.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 15 april 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3