De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aantal mogelijkheden

Geachte,

Ik ben bezig met een opdracht:

'Tussen de schuur en een boom maken we een vlaggenlijn van oranje, witte en blauwe vlaggen. We hebben plaats voor twintig vlaggen en we willen dat iedere kleur tenminste een keer voorkomt. Hoeveel mogelijkheden zijn er?'

Het gaat dus hier over drie kleuren, 20 vlaggen en ieder kleur tenminste 1x voorkomt. Kan hier dan de formule van herhalingscombinaties gebruiken?

Het gaat dus over 320 = 8000

Daarna:
$
\left( {\begin{array}{·{20}c}
{3 - 1 + 20} \\
{20} \\
\end{array}} \right)
$ = 22! : (20! x 2!) = 231

Is het antwoord goed? Kan iemand hiermee helpen. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,
Mi

Mi
Student hbo - zaterdag 27 februari 2021

Antwoord

Dit is dezelfde vraag als deze, met $20$ in plaats van $5$.

En nee, je antwoorden zijn niet goed. Die $3^{20}$ speelt een rol, maar hij is niet gelijk aan $8000$ (maar aan $3.486.784.401$). Die binomiaalcoëfficiënt speelt in de oplossing geen rol.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 27 februari 2021
 Re: Aantal mogelijkheden  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3