De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het construeren van een ellips

Beste

Kunt u aub mij helpen met deze vraag ik weet niet hoe moet ik dat construeren.
  • Construeer een ellips met 2a=4,5 cm en 2c=2,91 cm met behulp van meetkundesoftware.



Ingestuurd:

Riffat
3de graad ASO - dinsdag 16 februari 2021

Antwoord

Dag Riffat,

Tja, niet elk softwareprogramma werkt op dezelfde manier. Daarom zal ik hierna proberen de constructiestappen zo te vermelden dat ze eenvoudig te gebruiken zijn.
Na (rechts van) het gelijkteken staat een functie die ook voorkomt in het programma GeoGebra. Tussen de daarbij gebruikte haakjes staan de elementen die je moet selecteren of intypen. Na // staat mijn commentaar. Links van het gelijkteken staat de naam die ik aan de te tekenen objecten (punt, lijnstuk, cirkel) geef.

q91542img1.gif

PQ = LijnstukMetVasteLengte(4.5) // je moet dus de functie kiezen en getal 4.5 intypen (2a)
X = PuntOpObject(PQ) // dit is een willekeurig punt op het lijnstuk PQ
FG = LijnstukMetVasteLengte(2.91) // F en G zijn de namen van de brandpunten (2c)
K1 = Passer(P, X, F) // een cirkel met middelpunt F
K2 = Passer(Q, X, G) // een cirkel met middelpunt G
Y1, Y2 = Snijpunten(K1, K2)

De punten Y1 en Y2 zijn nu punten van de ellips met as 2a (= PQ) en brandspuntsafstand 2c (= FG). Om de ellips zelf te tekenen kan je de functie MeetkundigePlaats gebruiken. Dat moet in twee stukken:

deel1 = MeetkundigePlaats(Y1, X) // de naam van zo'n stuk staat niet in de figuur
deel2 = MeetkundigePlaats(Y2, X)

Opmerking. Deze constructie komt min of meer overeen met de gedrukte tekst in paragraaf a in hoofdstuk 6 - Constructie van punten van de ellips (fotokopie van het boek).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 25 februari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3