De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gemiddelde en ogenblikkelijke helling

Goede middag .
Op een berghelling wordt aan ski gedaan .Gemiddelde helling is 50/100 of 1/2.
Samen met een punt Q(20,20)van de rechte die de gemiddelde helling van de berg voorstelt bekomen we
L: f(x)=y=(1/2)x+10.
Van de berg zelf is een profiel gegeven waarop enkele punten zijn aangegeven zoals:(40,20);(60,30);(80,40)
We moeten nu de ogenblikkelijke helling zoeken. Ik dacht met deze drie punten een f(x) te kunnen schrijven die het bergprofiel met, hoogte en laagtes, aangeeft .
Deze functie dan afleiden en ik zou er ongeveer zijn.
NU blijkt dat die ogenblikkelijke helling (20/15)=1.33 moet zijn Op het moment dat de ski leerling op het punt 60,30 aankomt wordt de ogenblikkelijke snelheid gemeten....
Ik zit er mee vast....
Wat hulp graag.
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 10 februari 2021

Antwoord

Beste Rik,
ik denk dat de bedoeling is dat je de raaklijn in zo'n punt schetst en de helling van die raaklijn bepaalt .

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 10 februari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3