De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Disconteringsvoet snel berekenen fx-82MS

Ha allen,

Is er een manier om een disconteringsvoet van bijvoorbeeld 10 jaar snel te berekenen? Ik heb dit ooit geleerd maar ik kan het helaas niet meer terugvinden.

Voorbeeld:
60.000 - 12.000 / 1,06
60.000 - 12.000 / 1,062
60.000 - 12.000 / 1.063

ga zo maar door..er is mij ooit uit gelegd dat je dan op = kan blijven drukken en je rekenmachine dit dan per macht meteen uitrekent zonder dat je de hele berekening opnieuw in je rekenmachine hoeft te zetten maar ik kom er maar niet achter hoe dit moet.

Groet,
Thomas

Thomas
Student hbo - woensdag 20 januari 2021

Antwoord

Hallo Thomas,

De truc die jij bedoelt, werkt niet voor deze berekening. Je kunt wel snel de volgende berekeningen na elkaar uitvoeren:

12.000/1,06
12.000/1,062
12.000/1,063
enz.

Elke nieuwe uitkomst wordt verkregen door de vorige uitkomst te delen door 1,06. Dit gaat als volgt:
  • Voer in: 12000, druk op =
    In het scherm staat nu het getal 12000
  • typ : 1,06 en druk op =
    De uitkomst van 12000/1,06 staat nu in het scherm
  • Druk opnieuw op =
    Omdat je geen nieuwe invoer hebt gegeven, herhaalt de rekenmachine de laatste berekening, dus: de vorige uitkomst wordt opnieuw door 1,06 gedeeld.
  • Elke keer dat je op = drukt, wordt de berekende waarde weer door 1,06 gedeeld.
In jouw opgave wordt niet steeds dezelfde berekening op de voorgaande uitkomst uitgevoerd. Daardoor is deze truc niet geschikt om jouw gevraagde uitkomsten te berekenen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 20 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3