De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvergelijking met beginvoorwaarde

ik heb een dv: (1+x2)y' + xy = 0 met beginvoorwaarde y(0)=2. ik kom voor de dv y = c/√1+x2 uit maar ik weet niet wat ik moet doen met die beginvoorwaarde en of mijn oplossing dan wel klopt?

elke
3de graad ASO - dinsdag 19 januari 2021

Antwoord

Beste Elke,

Je (algemene) oplossing klopt en bevat dus nog de constante $c$.

De beginvoorwaarde "y(0) = 2" houdt in dat je precies díe oplossing zoekt waarbij $y=2$ geldt wanneer $x=0$ is. Het volstaat om dit in te vullen in je algemene oplossing (vervang $y$ door $2$ en $x$ door $0$) en dan op te lossen naar (de enige overblijvende onbekende) $c$.

Lukt dat? Je zou $c=2$ moeten vinden.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3