De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Binomiale verdeling

Beste wiskundige, ik kom niet uit de volgende opgave: De bloedbank is een organisatie waar burgers bloed kunnen laten aftappen. Dit donorbloed kan worden gebruikt bij patienten die dit nodig hebben. In nederland heeft 44 % van de bevolking bloedgroep A. Deze groep is onderverdeeld in 36% met bloedgroep A+ en 8% met bloedgroep A-.

Er komen op een bepaalde dag 30 donoren om bloed te te geven. Hoe groot is de kans dat hiervan precies 8 donoren bloedgroep A hebben? Dat is (0,44)8·(1-0,44)22·(30 boven acht)=0,0237. Deze vraag is goed.

Maar de volgende begrijp ik niet goed: hoe groot is de kans dat !binnen! de groep van 8 mensen met bloedgroep A er twee zijn met bloedgroep A-?.

Ik heb van alles geprobeerd maar ik kom niet uit op het goede antwoord 0,277. Ik heb bayes en de multinomiale verdeling(30!/(22!·6!·2!)·(0.36)6·(0.08)2·(0.56)22)) proberen toe te passen, maar dat mocht helaas niet lukken. De opdrachtgever geeft de nadruk op het woord: binnen, maar ja dat schiet me niets binnen.

Ik heb echt geen flauw idee meer hoe ik dit kan oplossen. Kunt u me helpen?

Gr,
Stijn

Stijn
Student hbo - donderdag 14 januari 2021

Antwoord

Hallo Stijn,

Kern van de vraag is:

"Hoe groot is de kans dat binnen een (willekeurige!) groep van 8 mensen met bloedgroep A er twee zijn met bloedgroep A-?"
(Zie je in dat de vraag hierop neerkomt?)

Wat je dan nodig hebt, is de kans dat iemand met bloedgroep A de bloedgroep A- heeft. Deze kans is 0,08/0,44 = 2/11 (zie je in waarom?).

Nu is het een doorsnee vraag over de binomiale verdeling met n=8, p=2/11 en k=2. De gevraagde kans is:

P=8!/(2!·6!)*(2/11)2*(9/11)6=0,27767...

Ik zou dit afronden op 0,278.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 15 januari 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3