De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Buigpunt bepalen

Ik heb een opgave: 'bepaal a,b element van R zodat (-1,1) behoort tot de grafiek van f(x)=ax3+bx2 en een buigpunt bereikt in 1/3.

Ik weet al dat voor een buigpunt je tweede afgeleide gelijk moet zijn aan nul, dus ik heb als tweede afgeleide f''(x)= 6ax+2b, maar hoe moet ik nu verder? Ik dacht er dus aan om f'' gelijk te stellen aan nul maar daar kan ik niet meer verder.

Mel
Student universiteit België - woensdag 4 november 2020

Antwoord

Je weet twee dingen:
  • Het punt $(-1,1)$ ligt op $f$. Invullen geeft -a+b=1.
  • f''($\frac{1}{3}$)=0 en dat geeft 2a+2b=0
Wel aan! Twee vergelijkingen met twee onbekenden? Dat komt me bekend voor...

Lukt het dan?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 4 november 2020
 Re: Buigpunt bepalen 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb