De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Punten raaklijn vinden

Hoi,
Ik heb een opgave:
  • bepaal de punten waarvoor de raaklijn aan de kromme f(x)=-x2-6 evenwijdig is met de rechte y=4x-1
De uitkomst zou (-2,-10) moeten zijn maar ik snap niet hoe je aan die punten komt. Kan je me helpen?

Melike
Student universiteit België - zondag 25 oktober 2020

Antwoord

De afgeleide in een punt geeft je de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in dat punt. Je weet dat de richtingscoëffiënt van de raaklijn gelijk aan $4$ is. De afgeleide is $f'(x)=-2x$ en $f'(x)=4$. Wat is $x$? En wat is dan $y$? Lukt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 oktober 2020
 Re: Punten raaklijn vinden 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb