|
|
\require{AMSmath}
Onbekenden van een functievoorschrift zoeken
Beste
Ik zit helemaal vast bij de volgende vraag.
De functie met voorschrift $ \eqalign{f(x) = \frac{{ax^2 + b}} {{(x - c)(x - d)}}} $ is even, heeft 0 als nulpunt en de grafiek van f heeft als asymptoten de rechte met vergelijking x=1 en y=2.Alleen c heb ik gevonden en dat is 1, de rest kan ik niet vinden.
Bedankt alvast!
Met vriendelijke groeten
Nisa H
3de graad ASO - donderdag 22 oktober 2020
Antwoord
Hallo Nisa, Een breuk is nul wanneer de teller nul is (en de noemer niet tegelijk ook nul is). Omdat het nulpunt ligt bij x=0 moet je voor het nulpunt dus oplossen: ax2+b=0 voor x=0 Ga voor jezelf na dat hieruit volgt: b=0. Je had al gevonden: c=1, dat is prima. Hiermee is de functie al wat eenvoudiger:
Gegeven is: f(x) is even. Dat betekent dat f(x)=f(-x), ofwel: wanneer je -x invult, moet je dezelfde uitkomst vinden als wanneer je x invult. Voor de teller is dit al in orde, want x2=(-x)2. Voor de noemer is het handig om de haakjes weg te werken. De noemer wordt dan: x2 -(c+d)x +cd Ook nu mag het niet uitmaken of we x invullen of -x, ofwel: x2 -(c+d)x +cd = (-x)2 +(c+d)x +cd Dit is alleen waar als -(c+d)=(c+d). Kennelijk geldt: c+d=0. We wisten al: c=1, dus d=-1. We weten nu dus:
Tot slot: f(x) heeft als horizontale asymptoot y=2. Dit betekent: wanneer x naar oneindig gaat, dan gaat f(x) naar 2. Deel teller en noemer door x2, dan zie je dat f(x) voor grote waarden van x naar a gaat. Dus: a=2. We vinden dus:
Kennelijk heeft de functie ook nog een tweede verticale asymptoot met vergelijking x=-1.

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 oktober 2020
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|