De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepaal het voorschrift van een rationale functie

Beste

Ik loop vast bij de volgende vraag.

Bepaal telkens het voorschrift van een rationale functie:
  1. met nulpunt 2 en waarvan de grafiek als verticale asymptoten de rechten met vergelijking x=4 en x=-3 heeft;
  2. waarvan de grafiek door de oorsprong gaat, de rechte met vergelijking x=1 als verticale asymptoot heeft en voor x=3 een opening heeft.
Bedankt alvast!
Met vriendelijke groeten

Nisa H
3de graad ASO - zaterdag 17 oktober 2020

Antwoord

1.
De teller moet nul zijn voor x=2. Neem x-2 als teller. De noemer moet nul zijn voor x=4 en x=-3. Neem (x-4)(x+3).

$
\eqalign{f(x) = \frac{{x - 2}}
{{(x - 4)(x + 3)}}}
$



2.
De teller moet nul zijn voor x=0 en x=3. Neem x(x-3). De noemer moet nul zijn voor x=1 en x=3. Neem (x-1)(x-3).

$
\eqalign{g(x) = \frac{{x(x - 3)}}
{{(x - 1)(x - 3)}}}
$



Dat moet kunnen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 18 oktober 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3