De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Een tombola

 Dit is een reactie op vraag 90348 
Ik gebruik een CASIO fx-92B

16 uit 125 = 125!/(16!*109!) maar dit kan mijn rekenmachine niet berekenen

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 16 augustus 2020

Antwoord

Hallo Thomas,

Ik ken deze rekenmachine niet. Kijk of je in de handleiding kunt vinden hoe je combinaties en permutaties berekent.
Zonder zo'n functie lukt het ook wel, maar dan is het meer typwerk. Het probleem is dat 125! en 109! zulke grote getallen zijn dat deze niet in het geheugen van je rekenmachine passen. Echter, deze getallen hebben de factoren 1 t/m 109 gemeenschappelijk, dus deze kan je tegen elkaar wegdelen:

125!/109! = 125·124·123·...·110·109!/109! = 125·124·123·...·110

dus:

125!/(109!·16!) = 125·124·123·...·110/16!

Het is even typwerk, maar dan heb je ook wat.

PS: of gebruik de Permutation and Combination Calculator.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 augustus 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3