De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ccvx 2019 april vraag 1b

Gegeven worden lijn k met vergelijking 2𝑥−3𝑦=5 en lijn 𝑙 met vergelijking 𝑦=3𝑥−2. Lijn 𝑚 is evenwijdig aan lijn k en gaat door de oorsprong 𝑂(0,0).
  • Bereken de coördinaten van het snijpunt van lijn 𝑙 en lijn 𝑚.
Kan iemand mij uitleggen waarom er op deze (3𝑥−2=23𝑥) manier wordt gelijk gesteld? Ik zou namelijk 3𝑥−2=23𝑥-5/3 toevoegen aangezien dit de volledige formule is voor lijn k

saida
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 juli 2020

Antwoord

Je weet dat m iets moet worden als 2x-3y=b en omdat m door (0,0) gaat moet die b wel nul zijn. Dus je krijgt:

k: 2x-3y=5
l: y=3x-2
m: 2x-3y=0 geeft y=$\frac{2}{3}$x

Gelijkstellen geeft dan 3x-2=$\frac{2}{3}$x

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 juli 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb