De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

CCVX vraag 1a juli 2014

Van de functie F is gegeven: F(1)=256 en F(5)=2401

A) bereken F(2) voor het geval dat F een lineaire functie is.

Antwoordblad: F(2)= F(1)+a

Wat ik heb gedaan is eerst a uitgerekend en dit klopt met antwoordblad en vervolgende de lineaire functievoorschrift opgesteld mbv F(5) Dan krijg je: b=372,95. Dan krijg je F(x)=536,25x+372,95. Vervolgens heb ik F(2) uitgerekend met die formule en dan krijg ik 1445, 45. Ja dit matcht dus niet met het antwoordblad. Kan iemand mij uitleggen wat er misgaat bij mijn beredenering?

Saida
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 juli 2020

Antwoord

Hallo Saida,

je redenatie is wel goed, maar je hebt kennelijk een rekenfout gemaakt bij het berekenen van b.

Het klopt dat a=536,25, dus de vergelijking van de lijn is:

F(x)=536,25x+b

Punt (5, 2401) invullen levert:

536,25·5+b=2401
2681,25+b=2401
b=2401-2681,25
b=-280,25

Dus:
F(x)=536,25x-280,25
F(2)=536,25·2-280,25
F(2)=792,25

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 15 juli 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb