De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuken

Als je functie een breuk is, hoe haal je daar je x-coördinaten uit? bijv. bij deze opdracht: 13/x2+4x+4.

Raïsa
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 20 april 2020

Antwoord

Hallo Raïsa,

Als aanvulling op jouw vraag stuurde je dit voorbeeld:

q89656img1.gif

In je oorspronkelijke vraag had je dan wel haakjes moeten plaatsen:
13/(x2+4x+4)!

Nu de echte vraag:
Je hebt de afgeleide functie al bepaald. Handiger is om in de noemer de haakjes niet weg te werken. Je krijgt dan:

f'(x) = 15/(x+2)2

Gegeven is dat de richtingscoëfficiënt van de raaklijn gelijk is aan 5/3. Dan moet dus ook gelden:

f'(x) = 5/3
15/(x+2)2 = 5/3

Kruislings vermenigvuldigen geeft:

5(x+2)2 = 3·15

Je komt uit op een 'gewone' kwadratische vergelijking. Lukt het om deze op te lossen?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 april 2020
 Re: Breuken 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb