De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Constructies van vijfhoek en zeshoek

 Dit is een reactie op vraag 89605 
Dus er is een iets aan de hand als n (n-hoek) oneven en n even is. Hoe zullen we dat formuleren?

Hier komen bepaalde vragen aan de boord die ik nog niet begrijp.
  1. Als wij veralgemeniseren: als er een n-hoek bestaat, hoe vinden we die dan?
    Dus hoe kunnen we bijvoorbeeld P1 synthetisch vinden, gegeven M1, M2, M3, ..., Mn?
  2. En hoe hangt P1 algebraïsch af van M1, M2, M3, ..., Mn?
  3. Of is P1 misschien vrij te kiezen (en voldoen er dus oneindig veel n-hoeken)?
Tot heden zie ik het nog niet. Graag jouw hulp daarvan. Alvast bedankt.

De groeten van M.

M
Student hbo - dinsdag 14 april 2020

Antwoord

n is oneven

Bij een oneven aantal middelpunten kan je een mogelijk beginpunt berekenen door de $x$ en $y$ om en om op te tellen en af te trekken. Hier bestaat een $P_1$, maar je kunt dat niet vrij kiezen.

Voorbeeld

q89608img1.gif

x = 2 - 4 + 6 - 4 + 1 = 1
y = 1 - 1 + 3 - 5 + 5 = 3

Dat punt $P_1$ moet dan (1,3) zijn.

q89608img2.gif

n is even

Ik vermoed dat bij een even aantal middelpunten die een zeshoek opleveren moet gelden dat de x en y bij optellen/aftrekking beide uitkomen op nul. Er is dus niet altijd een mogelijk beginpunt.

Voorbeeld

q89608img3.gif

x = 2 - 4 + 6 - 4 + 1 - 1 = 0
y = 1 - 1 + 3 - 5 + 5 - 3 = 0

Maar dat laatste moet je dan nog aantonen!

Nu jij weer!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 april 2020
 Re: Re: Re: Re: Constructies van vijfhoek en zeshoek  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb