De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vierkantsvergelijking oplossen

 Dit is een reactie op vraag 89310 
Ja, hoe krijg je dat opgelost?

mboudd
Leerling mbo - maandag 9 maart 2020

Antwoord

Je kunt 21a2-58ab+21b2=0 ontbinden in factoren. Vanwege de 21 zou je kunnen denken aan 3 en 7, of beter gezegd aan 3a en 7a en 3b en 7b. Probeer 's iets! En wat dacht je wat? Het werkt!

Bedenk dat 7a·3a=21a2, -3b·7b=-21b2 en 7a·-7b+-3b·3a=-58ab. Je krijgt dan:

21a2-58ab+21b2=0
(7a-3b)(3a-7b)=0
Enz...

Dan ben je er wel.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 maart 2020



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb