|
|
\require{AMSmath}
Vectorvoorstelling bepalen van snijdende lijnen
Ik krijg een vectorvoorstelling niet goed omdat ik mischien iets over het hoofd zie.
Gegeven:
lijn m:x-2y-4=0
Gevraagd:
Vectorvoorstellingen te bepalen van lijnen door P(-3,11/2) getrokken, zodanig dat deze lijnen de lijn m snijden onder een hoek waarvan |cos$\Phi$|=√5/5.
mboudd
Leerling mbo - zaterdag 7 maart 2020
Antwoord
Zoals de opgave hier staat zou het zoiets moeten worden. Je moet maar kijken. Ik denk dat het probleem in de staart zit...
Uitwerking
$ \begin{array}{l} m = \left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ 0 \\ \end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c} 2 \\ 1 \\ \end{array}} \right) \\ k = \left( {\begin{array}{*{20}c} { - 3} \\ {1\frac{1}{2}} \\ \end{array}} \right) + \mu \left( {\begin{array}{*{20}c} a \\ b \\ \end{array}} \right) \\ \end{array} $ $ \eqalign{ & \left| {\cos \Phi } \right| = \frac{{2a + b}} {{\sqrt 5 \cdot \sqrt {a^2 + b^2 } }} = \frac{{\sqrt 5 }} {5} \cr & \cos ^2 \Phi = \frac{{\left( {2a + b} \right)^2 }} {{5\left( {a^2 + b^2 } \right)}} = \frac{1} {5} \cr & \cos ^2 \Phi = \frac{{\left( {2a + b} \right)^2 }} {{\left( {a^2 + b^2 } \right)}} = 1 \cr} $ $ \begin{array}{l} \left( {2a + b} \right)^2 = a^2 + b^2 \\ 4a^2 + 4ab + b^2 = a^2 + b^2 \\ 3a^2 + 4ab = 0 \\ a(3a + 4b) = 0 \\ a = 0 \vee 3a + 4b = 0 \\ a = 0 \vee 3a = - 4b \\ k_1 :\left( {\begin{array}{*{20}c} x \\ y \\ \end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} { - 3} \\ {1\frac{1}{2}} \\ \end{array}} \right) + \mu _1 \left( {\begin{array}{*{20}c} 0 \\ 1 \\ \end{array}} \right) \\ of \\ k_2 :\left( {\begin{array}{*{20}c} x \\ y \\ \end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} { - 3} \\ {1\frac{1}{2}} \\ \end{array}} \right) + \mu _2 \left( {\begin{array}{*{20}c} 4 \\ { - 3} \\ \end{array}} \right) \\ \end{array} $
Controle
Ik heb nog even de grafieken getekend:

Ik heb de zaak ook even nagerekend:

Dus zoiets moet het zijn...

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 8 maart 2020
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|