De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Lengte lijn door een piramide berekenen

 Dit is een reactie op vraag 89239 
Ik heb zo op het oog het gevoel dat het vlak AOT 90° is en P hier dus snijdt voor y=0. Ik krijg voor de vectorvoorstelling van DE:

(2,-3,2)+l(-3,-6,-2) of
(2,-3,2)+l(3,6,2)

Alleen punt Q klopt bij mij niet met met de tekening punt P wel:

-3+6l=0$\Rightarrow$l=1/2
x=2+3l=2+11/2=31/2
y=-3+6l=-3+61/2=-3+3=0
z=2+2l=2+1=3
P(31/2,0,3)

Nee, dit kan ook niet want dan is P groter dan 3 voor terwijl de zijde maar 3 is nu snap ik 't ook niet meer. Voor Q moet gelden x=0 toch?

mboudd
Leerling mbo - zaterdag 29 februari 2020

Antwoord

Op het oog met gevoel is geen wiskunde...

Maar als je twijfelt kan je altijd een bovenaanzicht tekenen en dan kijken of je een beetje in de goede richting zit.

q89244img1.gif

Maar het probleem zit in het feit dat jouw richtingsvector van DE niet klopt.

$
\overrightarrow {DE} = \overrightarrow E - \overrightarrow D = \left( {\begin{array}{*{20}c}
{ - 1} \\
3 \\
0 \\
\end{array}} \right) - \left( {\begin{array}{*{20}c}
2 \\
{ - 3} \\
2 \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
{ - 3} \\
6 \\
{ - 2} \\
\end{array}} \right)
$

...en dan zou het wel moeten kunnen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 februari 2020
 Re: Re: Lengte lijn door een piramide berekenen  



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb