De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Opkomst naar de bioscoop

 Dit is een reactie op vraag 89087 
Dit heb ik berekend:
Kans dat iemand niet komt opdagen = 0,15 (mislukking)
Kans dat iemand wel komt opdagen = 1-0,15 = 0,85 (succes)

Er zijn in totaal 400 zitplaatsen.

X = iedereen die komt opdagen en een zitplaats heeft

P(X = 400)=(460 C 400) * 0,85^400 * 0,15 ^60 = 0,0269

Met de rekenmachine krijg ik hetzelfde resultaat:
n = 460, p = 0,85 (kans op succes), X = 400
binompdf(460,0.85,400) = 0,0269

Alvast bedankt!

Fayçal
3de graad ASO - vrijdag 31 januari 2020

Antwoord

Hallo Fayçal,

Je hebt één ding over het hoofd gezien. Jij hebt berekend wat de kans is dat precies 400 mensen komen opdagen. Deze hebben dan allemaal een zitplaats, de zaal is dan vol.

Maar dat is niet de vraag! Als 399 mensen komen opdagen, dan heeft ook iedereen een zitplaats. Bij 398 mensen ook, en 397 ....
Je moet dus niet oplossen: P(X=400), maar P(x$\le$400).

Lukt dit ook?

PS: Goed van je dat je de vraag P(X=400) zowel met de formule als met de rekenmachine hebt opgelost, zo leer je goed begrijpen wat je rekenmachine doet. De vraag P(X$\le$400) zou erg veel handmatige berekeningen vragen, hiervoor zal je liever je rekenmachine gebruiken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 31 januari 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3