|
|
\require{AMSmath}
Afhankelijk of onafhankelijk
Bepaal a zodat de punten A(-1,3,4), B(0,1,2) en C(a,2,3) op één lijn liggen:
-1=2+ma -1=2+11/2a -3=11/2a a=-2
Hoe moet ik de volgende opgaven maken?- Laat zien dat OA, OB en OC een afhankelijk stelsel vormen.
- Laat zien dat OA=(1,1,0) , OB= (0,1,2) en OC = (5,2,0) een onafhankelijk stelsel vormen.
mboudd
Leerling mbo - zaterdag 11 januari 2020
Antwoord
Je waarde van $a$ klopt niet, en ik begrijp niets van wat je hebt opgeschreven; hoezo geldt $-1=2+ma$, en $-1=2+\frac32a$? Je moet $a$ zo bepalen dat $OB-OA=(1,-2,-2)$ en $OC-OA=(a+1,-1,-1)$ veelvouden van elkaar zijn (dat is zo als $a=-\frac12$).
Kijk naar de definitie van (on)afhankelijk. In het eerste geval hebben we $OB-OA=2(OC-OA)$, en dus $OA+OB-2OC=0$.
In het tweede geval: stel $c_1OA+c_2OB+c_3OC=0$ en laat zien dat $c_1=c_2=c_3=0$ door drie vergelijkingen voor $c_1$, $c_2$ en $c_3$ op te stellen en op te lossen.
kphart
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 januari 2020
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|