De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Twee machines m1 en m2 vervaardigen elektronische chips

 Dit is een reactie op vraag 88949 
Hallo,

Ik begrijp niet waarom de defect chip van m2 =4/10 want in de opgave staat dat er o, 1 defect is dus 1/10? En ook waarom er in de kansboom bij m1 de breuken op 15 staan? Alvast bedankt voor de antwoord

Farah
3de graad ASO - zondag 5 januari 2020

Antwoord

Hallo Farah,

Je hebt de gegevens in de vraag niet op de juiste wijze geïnterpreteerd. Wel begrijpelijk, want het staat er ook een beetje verwarrend.

Jij denkt dat er staat: "De kans dat een chip van machine 2 defect is, is 0,1." Dan zou onderin de kansboom inderdaad 1/10 moeten staan in plaats van 4/10.

Maar: in de opgave staat iets anders! In de opgave gaat het over de kans dat een willekeurige chip afkomstig is van machine 2, en dat deze chip ook nog eens defect is. Dat betekent dat in de kansboom het uiteinde van de onderste tak moet uitkomen op 1/10. Dus:

1/4 · 'iets' = 1/10
'iets' = 4/10.

Zo kom ik aan de waarde 4/10 bij de onderste tak. Op dezelfde wijze vind je de waarden bij de andere takken.

Aan het eind heb ik van alle breuken 20-sten gemaakt, dan kan je goed de onderlinge verhoudingen vergelijken.

Kijk anders eens bij Twee soorten microchips, daar vind je de uitleg nog een keer.

Is het hiermee een beetje duidelijker geworden? Zo niet, laat dan gerust weten wat je nog moeilijk vindt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 5 januari 2020



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3