De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bederf in de koelkast

Een kilogram kippenvlees dat 1000 pseudomonasbacteriën bevat, wordt in een koelkast bewaard. De volgende formule geldt:

LogB=1/3·1,32t·d+3

Hierin is log B het aantal bacteriën, t de temperatuur in de koelkast in graad C, d het aantal dagen dat de kip in de koelkast wordt bewaard.

De kip blijkt bij een vaste temperatuurinstelling na precies 2 dagen 50 miljoen bacteriën te bevatten.Bereken op welke temperatuur de koelkast is ingesteld.
  • Geef je antwoord in gehele graad celcius
Ik kom.uit op deze vergelijking maar loop hier vast. Mischien heb ik de gegevens niet goed ingevuld:

50·106=1/3·1,32t·2+3

Mboudd
Leerling mbo - zaterdag 4 januari 2020

Antwoord

De formule is mij niet helemaal duidelijk! Haakjes om t*d?
Maar...
Je bent in het linkerlid in ieder geval vergeten de log te nemen van 50 miljoen.
Nog een keer proberen dan maar.
Je krijgt dan iets als 7,7 = (1/3)*Z + 3
Als je dan eerst Z uitrekent, dan kan je t uitrekenen met:
(1,32)^(2t) = Z
Want die d staat vast en zeker (ook) als exponent van de macht van 1,32.
Ik krijg als antwoord ongeveer 4,7°.
Jij nu toch ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 4 januari 2020
 Re: Bederf in de koelkast 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb