De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Invoeren in rekenmachine

Onder andere op wisfaq lees ik bij de antwoorden dat sin2(x) hetzelfde is als sin(x)2 en (sin(x))2.

Maar als ik dit met een formule voor x (bijv. $\pi$/16) invul klopt dat niet. Ik krijg 3 verschillende antwoorden.

Wat is nu de correcte invoer in de rekenmachine als er in mijn boek staat: cos4x en voor x ik $\pi$/16, 3$\pi$/16, 5$\pi$/16 en 7$\pi$/16 in moet vullen?

Alvast bedankt!

Tamara
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 september 2019

Antwoord

De correcte invoer van $\cos^4(x)$ met $\eqalign{x=\frac{\pi}{16}}$ op je rekenmachine is:

$(\cos(\pi/16))^4\approx 0.9253281139$

Je kunt eventueel de breukentoets gebruiken voor $\pi/16$. De andere twee mogelijkheden, die je noemt, gaan (in ieder geval) niet werken.

Oorzaak? Het kwadraat in $\sin^2(x)$ is een verkorte schrijfwijze van $(\sin(x))^2$. Teksten met uitwerkingen worden dan beter leesbaar, maar voor je rekenmachine gaat dat werken.

q88456img1.gif

Kortom: wees niet te zuinig met haakjes.

Naschrift

Breuken die je invoert met de breuktoets worden door de GR wel als één getal opgevat, dus dat kan ook:

q88456img2.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 17 september 2019



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics