De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Algebraïsche waarde van a en b berekenen

Hallo, in de examenbundel van wiskunde B 2017-2018 bij vraag 22 staat: (3x+7)/(x+2)(x+3) = a/x+2 + b/x+3. De breuken rechts worden herschreven tot (a+b)x + (3a+2b)/(x+2)(x+3). Hieruit wordt afgeleid dat a+b=3 en 3a+2b=7. Mijn vraag is hoe zij daarbij komen? Persoonlijk zou ik de twee tellers aan elkaar gelijk stellen aangezien de noemers hetzelfde zijn, maar verder kwam ik niet.

Ya Yua
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 mei 2019

Antwoord

Dat heet breuksplitsen. Als je de breuken aan de rechter kant gelijknamig maakt en ze optelt dan zou je de breuk aan de linker kant moeten krijgen:

$
\eqalign{
& \frac{a}
{{x + 2}} + \frac{b}
{{x + 3}} = \cr
& \frac{{a\left( {x + 3} \right)}}
{{\left( {x + 2} \right)\left( {x + 3} \right)}} + \frac{{b\left( {x + 2} \right)}}
{{\left( {x + 3} \right)\left( {x + 2} \right)}} = \cr
& \frac{{ax + 3a}}
{{\left( {x + 2} \right)\left( {x + 3} \right)}} + \frac{{bx + 2b}}
{{\left( {x + 3} \right)\left( {x + 2} \right)}} = \cr
& \frac{{ax + 3a + bx + 2b}}
{{\left( {x + 2} \right)\left( {x + 3} \right)}} = \cr
& \frac{{ax + bx + 3a + 2b}}
{{\left( {x + 2} \right)\left( {x + 3} \right)}} = \cr
& \frac{{\left( {a + b} \right)x + (3a + 2b)}}
{{\left( {x + 2} \right)\left( {x + 3} \right)}} \cr}
$

Nu moet gelden:

$a+b=3$
$3a+2b=7$

En dan ben je er...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 mei 2019



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3