De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Steekproef bepalen

Goedemiddag,

Ik wil graag voor een opdracht waarbij een steekproefgrootte voor een web survey moet worden bepaald het minimale aantal respondenten bepalen om een betrouwbaarheid van 95% z= 1,96 te genereren bij een fout marge van a= 5 %.

Nu heb ik de volgende gegevens:
populatie totaal 159
grootte sample groep 122

Nu wil ik n bepalen met de formule n= z2 · p2 / a2
Ik zit nu even met de waarde P welke hier aan te houden en volg ik hier de juiste weg?

Graag hierop jullie reactie.
Grt Maurice

Mauric
Student hbo - zaterdag 13 april 2019

Antwoord

Zo te zien zit je niet op het goede spoor. Dat heeft te maken met de eindige populatie. Maar de uitleg ontbreekt waarom die populatie op 159 vastgesteld kan worden (zijn dat bijvoorbeeld alle werknemers van een bedrijf) en waarom die sample groep 122 is. Wat bedoel je met sample groep? Waar komt die 122 vandaan?

In ieder geval is jouw formule onjuist. Die zou leiden tot een aantal van 384 en die heb je dus niet met een populatie van 159. Daarnaast lijkt me de p2 ook niet zo in de formule te horen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 april 2019
 Re: Steekproef bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3