De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Product- en kettingregel

In het boek word gevraagd de functie te differentiëren
ik krijg niet het antwoord wat in het antwoordmodel staat

Differentieer:
f(x)=(2x-3)2(3x-2)4

In het antwoord model staat als antwoord:
4(2x-3)(3x-2)3(9x-11)

Hoe komen ze hier aan?

mboudd
Leerling mbo - vrijdag 1 maart 2019

Antwoord

Het is inderdaad de bedoeling de product- en kettingregel te gebruiken. Daarna kun je dan een zo groot mogelijke factor buiten haakjes halen. Zoek naar de gemeenschappelijke factoren in de uitdrukking:

$
\eqalign{
& f(x) = \left( {2x - 3} \right)^2 (3x - 2)^4 \cr
& f'(x) = 2\left( {2x - 3} \right) \cdot 2 \cdot (3x - 2)^4 + \left( {2x - 3} \right)^2 \cdot 4\left( {3x - 2} \right)^3 \cdot 3 \cr
& f'(x) = 4\left( {2x - 3} \right)(3x - 2)^4 + 12\left( {2x - 3} \right)^2 \left( {3x - 2} \right)^3 \cr
& f'(x) = 4\left( {2x - 3} \right)\left( {3x - 2} \right)^3 \left( {3x - 2 + 3(2x - 3)} \right) \cr
& f'(x) = 4\left( {2x - 3} \right)\left( {3x - 2} \right)^3 \left( {3x - 2 + 6x - 9} \right) \cr
& f'(x) = 4\left( {2x - 3} \right)\left( {3x - 2} \right)^3 \left( {9x - 11} \right) \cr}
$

Helder?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 1 maart 2019
 Re: Product- en kettingregel 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb