De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kettingregel

Gegeven is de functie:

f(x)=√(3x5-x2)

Bepaal f'(x)

Ik heb:
Stel g=3x5-x2$\Rightarrow$ dg/dx=15x4
f(x)=√(g)$\Rightarrow$
df/dg=1/(2√(g))

df/dx=dg/dx·df/dg=15x4-2x/2√(3x5-x2)

In het antwoordmodel staat echter:
(15x3-2)√(3x3-1)/(6x3-2)

Ik weet niet of dit hetzelfde is kan ik mijn antwoord hier ook toe krijgen? Of is mijn antwoord niet goed?

mboudd
Leerling mbo - zondag 17 februari 2019

Antwoord

Als je haakjes schrijft is je antwoord 'op zich' goed. Als je de wortel in de noemer wilt wegwerken dan krijg je zoiets:

$
\eqalign{
& f(x) = \sqrt {3x^5 - x^2 } \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{2\sqrt {3x^5 - x^2 } }} \cdot \left( {15x^4 - 2x} \right) \cr
& f'(x) = \frac{{15x^4 - 2x}}
{{2\sqrt {3x^5 - x^2 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{x\left( {15x^3 - 2} \right)}}
{{2\sqrt {3x^5 - x^2 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{x\left( {15x^3 - 2} \right)}}
{{2\sqrt {3x^5 - x^2 } }} \cdot \frac{{\sqrt {3x^5 - x^2 } }}
{{\sqrt {3x^5 - x^2 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{x\left( {15x^3 - 2} \right)\sqrt {3x^5 - x^2 } }}
{{2\left( {3x^5 - x^2 } \right)}} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {15x^3 - 2} \right)\sqrt {3x^5 - x^2 } }}
{{2\left( {3x^4 - x} \right)}} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {15x^3 - 2} \right)\sqrt {3x^3 - 1} }}
{{2\left( {3x^3 - 1} \right)}} \cr
& f'(x) = \frac{{\left( {15x^3 - 2} \right)\sqrt {3x^3 - 1} }}
{{6x^3 - 2}} \cr}
$

Hoe moeilijk kan dat zijn?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 februari 2019



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb