De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking oplossen

Ik kreeg volgende vraag doorgestuurd:
Los op in $\mathbf{R}$3 5x-4y+2z=4
Volgens mij heb je hier onvoldoende info mee. 1 vergelijking met 3 onbekenden.
Of kan je dit toch op één of andere manier oplossen?

Janne
Iets anders - zondag 2 december 2018

Antwoord

Deze vergelijking heeft oneindig veel oplossingen. Je kunt al deze oplossingen schrijven door gebruik te maken van parameters.

Je neemt twee parameters, bijvoorbeeld x=r en y=s. Dan is de oplossingsverzameling
$\{(r,s,2-5/2r+2s); r,s \in \mathbb{R}\}$.
Voor elke waarde van r en s krijg je nu één van de oneindig veel oplossingen van de vergelijking.

We noemen deze vergelijking tweevoudig onbepaald.

js2
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 2 december 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3