De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking voor x en y opgelost maar hoe nu verder?

Geachte heer/mevrouw,
Vorige keer ben ik op jullie site zeer vlot en kundig geholpen. Nogmaals dank daarvoor! Ik was er erg mee geholpen.

Maar nu zit ik voor een project van mijn werk met het volgende. De cijfers uit ons calculatiesysteem kloppen niet en aan mij de opdracht dit te corrigeren. Heel simpel beschouwd komt een onderdeel hiervan neer op de volgende vergelijking:

X + YX = 2,215.

Dit kan ik oplossen tot:

X = 2,215 / (Y + 1)

En

Y = - (1/X) ·(X – 2)

Verder dan dit kom ik momenteel niet. Ik wil de waarde gevonden voor Y invullen in de vergelijking van X maar daar loop ik vast.
Zouden jullie mij kunnen laten zien hoe ik deze vergelijking vanaf hier verder moet oplossen? Ik zou jullie zeer dankbaar zijn.

Excuus als ik mijn vraag niet in de juiste categorie heb gesteld. Ik weet de exacte benaming voor dit probleem jammer genoeg niet.

Met vriendelijke groeten,

Deb.

Deb
Iets anders - maandag 19 november 2018

Antwoord

Hallo Deb,

Net als de eerste vergelijking kunnen we je tweede vergelijking herleiden:

y = -1/x·(x-2)
yx = -(x-2)
yx = -x+2

x+yx = 2

Maar je eerste vergelijking luidt:

x+yx = 2,215

Dit gaat niet samen: x+yx kan niet tegelijkertijd gelijk zijn aan 2 en gelijk zijn aan 2,215. De vergelijkingen zijn strijdig, dit stelsel van twee vergelijkingen heeft geen oplossing. Anders gezegd: er zijn geen waarden voor x en y te vinden waarvoor beide vergelijkingen kloppen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 november 2018
 Re: Vergelijking voor x en y opgelost maar hoe nu verder?  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3