De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Het berekenen van het gemiddelde

De school van Marcel kent A,B,C en D-cijfers. A-cijfers tellen 1 keer mee, B-cijfers tellen 2 keer mee, C-cijfers tellen 3 keer mee en D-cijfers tellen 6 keer mee.

Marcel heeft voor wiskunde de volgende cijfers behaald:

6,2 (A)
7,3 (A)
6,8 (B)
7,8 (C)

Hij moet nog een proefwerk maken. Hiervoor krijgt hij een D-cijfer.
  • De vraag is wat voor cijfer Marcel moet halen om minstens een 8 als eindcijfer te krijgen.
Ik heb het als volgt aangepakt:

1·6,2+1·7,3+2·6,8+3·7,8+6x=104
(dit is namelijk 13·8)
Dus 50,5+6x=104. Dus 6x=53,5
Dus x=53,5/6=8,92
Dit is afgerond 8,9

Het antwoordenboekje geeft echter 7,9 en ik begrijp niet hoe ze daar aankomen.

Joost
Iets anders - vrijdag 14 september 2018

Antwoord

Het ziet er naar uit dat het eindcijfer wordt afgerond op een geheel getal. Als je het eindcijfer afrond op helen dan moet Jan gemiddeld (minimaal) uitkomen op een 7,5.

Je berekening klopt, maar het totaal aantal punten is dan niet 104 maar 97,5. Je berekening zou dan uitkomen op x=7,8333... zodat Jan voor z'n laatste proefwerk minimaal een 7,9 moet halen.

Snap je?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 15 september 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3