De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvergelijking derdegraad

Goede avond,
Ik heb volgende DV:
d^3y/dx^3'+xdy/dx =xsinx
Voor het tweede lid kan i wel bedenken dat
y(p)= (Ax+B)(cosx+sinx)
Welke methode gebruiken we hierbij dan wel.
Ik heb al geprobeerd om y=vx in te vullen, af te leiden maar ik kom er niet uit ...
Graag wat hulp of een hint voor substititie misschien
Groetjes
Rik

Rik Le
Iets anders - maandag 20 augustus 2018

Antwoord

Deze differentiaalvergelijking
$$
y''' + xy' = x\sin x
$$Kun je omschrijven tot
$$
z''+xz = x\sin x
$$door $y'$ even $z$ te noemen.

De bijbehorende homogene vergelijking heet een Airy-differentiaalvergelijking en deze heeft geen oplossingen in termen van de elementaire functies, dus de gegeven differentiaalvergelijking ook niet.

Zie Wikipedia: Airy function

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 21 augustus 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3