De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Aard van een kritisch punt

Beste,

Ik probeer de kritische punten te vinden en de aard er van (maxima, minima of zadelpunt) van de functie f met f(x,y,z)=x·y·z op een oppervlakte M: x+y+z=5.

Ik heb reeds 4 punten gevonden namelijk (5/3,5/3,5/3), (0,0,5), (0,5,0) en (5,0,0). Nu heb ik geprobeerd de aard van deze punten te bepalen met de Hessiaan maar deze heeft steeds minoren die gelijk zijn aan 0.

Ik weet nu niet hoe ik de aard wel kan gaan bepalen kan iemand mij hierbij helpen? Ook de de punten vond ik niet gemakkelijk met de partieel afgeleiden.

Alvast bedankt voor de hulp!

maarte
Student universiteit België - zondag 12 augustus 2018

Antwoord

Het gaat wat makkelijker als je $z$ elimineert: werk met
$$
g(x,y) = x\cdot y\cdot (5-x-y)
$$ Je krijgt dezelfde kritieke punten maar de Hessiaan is slechts $2\times2$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 augustus 2018
 Re: Aard van een kritisch punt 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3