De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ellips en hyperbool

Ik heb dus twee vragen!

1. de ellips:
gegeven de ellips x2/a2 + y2/b2=1.
De afstand middelpunt/brandpunt is e. De afstand richtlijn/y-as is d. In alle leerboeken over de ellips, die ik heb wordt gesteld: teken de lijn d=a2/e. Deze laatste formule moet toch af te leiden zijn... of niet?

2. de hyperbool:
wat is de relatie tussen x2/a2-y2/b2=1 en xy=a?

bvd
Jaap

Jaap v
Iets anders - maandag 2 april 2018

Antwoord

1.
Natuurlijk. Er is een factor $\alpha > 1$ zó dat voor een punt $(x,y)$ op de ellips geldt $d-x=\alpha\sqrt{(x-e)^2+y^2}$. Vul nu de punten $(a,0)$ en $(0,b)$ in en elimineer $\alpha$; je vindt de gewenste relatie.

2.
De lineaire afbeelding bepaald door $u=\frac{\sqrt a}{2}(x+y)$ en $v=\frac{b}{2\sqrt a}(-x+y)$ voert een punt $(x,y)$ op de tweede hyperbool over in een punt $(u,v)$ op de eerste hyperbool.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 2 april 2018
 Re: Ellips en hyperbool 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3