De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Differentiaalvergelijking van Bernoulli

 Dit is een reactie op vraag 69046 
Je uitkomst is goed.
y-1/2 =x + 1 + C.ex

Gewoon verder uitwerken, links en rechts kwadrateren:
1/y = (x + 1 + C.ex)2

Je neemt dus het kwadraat van het rechterlid. Dit mag gewoon negatief zijn, het kwadraat wordt positief.

Verder: y = (x + 1 + C.ex)-2

Hans v
Docent - maandag 26 maart 2018

Antwoord

In de tweede regel van je reactie is te zien dat y $>$ 0 dient te zijn en de uitdrukking in het rechterlid dus ook. Daarna is het kwadrateren veilig te doen en krijg je inderdaad de uitdrukking voor y die je opschrijft. Je opmerking dat het rechterlid ‘gewoon negatief mag zijn omdat het door te kwadrateren tòch weer positief wordt’ klinkt me daarom iets te onvoorzichtig in de oren.

In elk geval bedankt voor je reactie op de inmiddels alweer zeer oude vraag.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 maart 2018



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3