De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Afgeleide bepalen

 Dit is een reactie op vraag 85754 
Hmm heb me eigen daar al wel aardig in verdiept, maar ik denk dat ik een afslag heb gemist Haha. Ik begrijp het nog niet, er staat bij de kettingregel bij mij uitgelegd:
(Een voorbeeld) Hier geldt: h(x) = (...)2
g(x) = 3x+2
Als we dat dan op deze situatie toepassen wordt het toch:
h(x) = (...)-x dus h'(x) = -x(...)-x-1
g(x) = e dus g'(x) = e

Ik verwacht dat het hier niet goed gaat met de afgeleide bij die tot de macht -x, maar ik kom er gewoonweg nog steeds niet uit. Sorry!

aard
Student hbo - vrijdag 2 maart 2018

Antwoord

De afgeleide van $f(x)=e^{x}$ is $f'(x)=e^{x}$. De afgeleide van $f(x)=e^{g(x)}$ is gelijk aan $f'(x)=e^{g(x)}∑g'(x)$. Dat is de kettingregel.

Voorbeeld
De afgeleide van $f(x)=e^{x^{2}+4x}$ met $g(x)=x^{2}+4x$ zou dan dit moeten worden:

$f'(x)=e^{x^{2}+4x}∑(2x+4)$.

Meer moet het niet zijn... en dat is dus een andere situatie dan bij 'gewone veeltermen'.

Dus geen rare dingen doen! Bestudeer de rekenregels en houd je aan de regels.

Zie ook exponentiŽle functies

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 2 maart 2018



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2020 WisFaq - versie IIb