De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Hoe bereken ik een inleg?

 Dit is een reactie op vraag 85685 
Goedemiddag Gilbert,

Als 1000 het maximale is betekent dat het totaal van alle investeringen niet boven de 1000 kan komen. Als ik 500 inleg kan er totaal nog maar 500 ingelegd worden.

Nu is het ook zo dat als er 2 dezelfde bedragen ingelegd worden, de eerste die dat heeft ingelegd bovenaan staat. Als ik dus als eerste 500 inleg heb ik altijd de 1e plaats. Als ik 333 inleg kan 1 persoon 334 inleggen die komt dan boven me en kan de volgende max 333 inleggen die komt dan onder me omdat ie later inlegt, met 333 ben ik dus altijd 2e.

Het wordt echter ingewikkeld als er al enkelen ingelegd hebben en helemaal als de investeringen dicht bij elkaar liggen. Ik ben op zoek naar iemand die het leuk vind om een complex project aan te pakken (als hobby). Het gaat om Investerings calculator Grootse Gebouwen FoE

Ik was altijd wel goed in wiskunde A en B maar hier schiet ik toch te kort :O(
Groet, Evert

Evert
Iets anders - maandag 12 februari 2018

Antwoord

Hallo Evert,

De 5 hoogste aantallen ingelegde punten noem ik B1, B2, B3, B4 en B5 (van hoog naar laag). Wanneer slechts drie mensen hebben ingelegd, dan zijn B4 en B5 gelijk aan nul. Het totaal aantal punten dat nog ingelegd kan worden voordat het maximum van 100 wordt bereikt, noem ik x.
Om er zeker van te zijn dat je niet onder plaats 5 komt, kan je het volgende beslissingsschema volgen:
  • Bereken x/6. Als B1$<$x/6, dan is een inleg van x/6 voldoende.
  • Als B1=x/6, dan is een inleg van x/6 + 1 voldoende.
Als B1$>$x/6, laat deze bieder dan voor gaan en streef naar een van de vier overige plaatsen. Volg hiervoor dezelfde strategie:
  • Bereken x/5. Als B2$<$x/5, dan is een inleg van x/5 voldoende.
  • Als B2=x/5, dan is een inleg van x/5 + 1 voldoende.
Als B2$>$x/5, laat dan ook deze bieder voor gaan en streef op dezelfde wijze naar een van de drie overige plaatsen:
  • Bereken x/4. Als B3$<$x/4, dan is een inleg van x/4 voldoende.
  • Als B3=x/4, dan is een inleg van x/4 + 1 voldoende.
Als B3$>$x/4, laat dan ook deze bieder voor gaan enz.

Als uiteindelijk zou blijken dat B5$>$x/2 maar ook B5$<$x, dan is een inleg van B5 + 1 voldoende. Wanneer B5$\ge$x, dan is er geen mogelijkheid om boven B5 uit te komen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 12 februari 2018
 Re: Re: Hoe bereken ik een inleg? 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3