De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe krijg je de kans op grote straat in 2 worpen in yahtzee?

Ik zit dus met een pws over yahtzee en kom eigenlijk niet verder bij 2 worpen. Ik wil de kans uitreken dat je in 2 worpen een grote straat gooit.

Bij 1 worp heb ik dit
P(Grote Straat) = (5·4·3·2·1·2)/65 ·100%= 3,086%

Bij 2 worpen is dit mijn berekening
P(Grote Straat) = (5·4·3·2·1·2)/65 +(((5·4·3·2·1·2))/65 +((4·3·2·1·2))/64 +((3·2·1·2))/63 +((2·1·2))/62 +((1·2))/61 )/5= 14,444%

Volgens de docent is dit niet het goede antwoord. Wat doe ik fout en hoe moet het anders?

Aron
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 december 2017

Antwoord

Hallo Aron,

Je geeft een flink grote berekening zonder erbij te vermelden aan welke gebeurtenissen je denkt en hoe je daaruit tot de berekening van een kans bent gekomen. Dan wordt het voor ons wel heel lastig om te achterhalen waar een denkfout of rekenfout zou kunnen zitten.

Inventariseer dus eerst zorgvuldig op welke manieren je in twee worpen tot een grote straat kunt komen. Geef vervolgens aan hoe je de kans op elke manier berekent, en hoe je tot een uiteindelijke totale kans komt. Dan kunnen we bekijken of dit allemaal klopt.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 15 december 2017



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb