De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Binominale kansrekening

 Dit is een reactie op vraag 85262 
Die p van 0,5 heb ik gehaald uit het feit dat in de opgave staat dat in de steekproef 10 mensen slagen uit een steekproefpopulatie van 20 personen. Vraag A gaat ook specifiek over welke kans er gevonden kan worden uitgaande van de steekproef. Vandaar dus de beslissing van 0,5.
Had het ook berekend met 0,8 maar dan kom ik een kans uit van rond de 98% en dit leek me heel onwaarschijnlijk.

Dus voor grote n moet altijd de normale benadering genomen worden. En wanneer is er dan sprake van een grote n? Is er hier een bepaalde grens voor want deze info is ons niet gegeven.

JC
Student universiteit België - dinsdag 28 november 2017

Antwoord

Bij $n=20$ en $p=\frac8{10}$ is de kans op ten hoogste $10$ successen gelijk aan $0.002594827401$.

Die $p=\frac12$ heb je dus maar uit de lucht geplukt, zonder enige relatie met de overige gegevens; dat lijkt me niet logisch.

Wat `grote $n$' betreft: daar zijn geen vaste regels voor, maar bij $n=2000$ en $p=\frac{8}{10}$ lijkt het me wel gerechtvaardigd. Ik neem aan dat er een boek bij je cursus gebruikt wordt; staat daar niets in?

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 november 2017



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb