De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Kromme met parametervergelijking

 Dit is een reactie op vraag 84983 
Als ik de lim van t$\to$pi en t$\to$0 uitreken met de regel van l'hopital kom ik 0/6 voor pi en 0/2 voor 0 uit. Doe ik iets verkeerd want met deze waarden kan ik toch geen raaklijn tekenen?

jonath
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 31 augustus 2017

Antwoord

Voor T=$\pi$ doe je het correct. De richtingscoefficient van de raaklijn is daar 0, dus de raaklijn is daar horizontaal. Dit klopt met je schets.
Voor T=0 mag je l'Hopital niet toepassen, want x' en y' zijn daar niet allebei 0. Maar de limiet van y'/x' voor t naderend naar 0 is oneindig, omdat de teller naar 4 nadert en de noemer naar 0. Dus de raaklijn is daar verticaal, en dat klopt met je schets, als je het punt met T=0 iets naar rechts schuift (want dat punt is (1,0)).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 31 augustus 2017
 Re: Re: Re: Re: Kromme met parametervergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3