De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Twee manieren voor het oplossen van cosinusvergelijking

 Dit is een reactie op vraag 84697 
Dus als je bijvoorbeeld de volgende vergelijking hebt:
cos(2x + 1/4$\pi$) = cos (3/4$\pi$)
Kan je deze dus op twee manieren oplossen?
Dus:
2x + 1/4$\pi$ = 3/4$\pi$ + k x 2$\pi$
x = 1/4
2x + 1/4$\pi$ = -3/4$\pi$ + k x 2$\pi$
x = -1/2$\pi$ + k x 2$\pi$
En de tweede manier van oplossen:
2x + 1/4$\pi$ = 3/4$\pi$ + k x 2$\pi$
x = 1/4
2x + 1/4$\pi$ = 2$\pi$ - 3/4$\pi$ + k x 2$\pi$
x = 1/2$\pi$ + k x 2$\pi$

Nivard
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 juni 2017

Antwoord

Je vergeet wel 't een en 't ander. Je raakt ergens je $\pi$ kwijt en als je deelt door $2$ dan moet je alle termen delen door $2$, dus ook de term $k·2\pi$. Zoek de verschillen!

1e manier:

$
\eqalign{
& \cos \left( {2x + \frac{1}
{4}\pi } \right) = \cos \left( {\frac{3}
{4}\pi } \right) \cr
& 2x + \frac{1}
{4}\pi = \frac{3}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \vee 2x + \frac{1}
{4}\pi = - \frac{3}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \cr
& 2x = \frac{1}
{2}\pi + k \cdot 2\pi \vee 2x = - \pi + k \cdot 2\pi \cr
& x = \frac{1}
{4}\pi + k \cdot \pi \vee x = - \frac{1}
{2}\pi + k \cdot \pi \cr}
$

2e manier:

$
\eqalign{
& \cos \left( {2x + \frac{1}
{4}\pi } \right) = \cos \left( {\frac{3}
{4}\pi } \right) \cr
& 2x + \frac{1}
{4}\pi = \frac{3}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \vee 2x + \frac{1}
{4}\pi = 2\pi - \frac{3}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \cr
& 2x + \frac{1}
{4}\pi = \frac{3}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \vee 2x + \frac{1}
{4}\pi = 1\frac{1}
{4}\pi + k \cdot 2\pi \cr
& 2x = \frac{1}
{2}\pi + k \cdot 2\pi \vee 2x = \pi + k \cdot 2\pi \cr
& x = \frac{1}
{4}\pi + k \cdot \pi \vee x = \frac{1}
{2}\pi + k \cdot \pi \cr}
$

Waarbij $
x = - \frac{1}
{2}\pi + k \cdot \pi
$ dezelfde verzameling oplossingen is als $
x = \frac{1}
{2}\pi + k \cdot \pi
$ met weliswaar andere waarden voor $k$.

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 25 juni 2017



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb