De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

X vinden uit een meetkundige rij

Ik vroeg me af hoe ik uit de onderstaande meetkundige rij de x-waarde kan vinden:
(18000/5600)=(1/(1+x))+(1/(1+x)2)+(1/(1+x)3)+(1/(1+x)4)+(1/(1+x)5)

De oplossing zou rond de 0,168 moeten liggen. Bestaat er hiervoor een truc?

Alvast bedankt
Fabian

Fabian
Iets anders - maandag 5 juni 2017

Antwoord

via somformule van de rij 1+ 1/(1+x))+(1/(1+x)2)+(1/(1+x)3)+(1/(1+x)4)+(1/(1+x)5 = 1+18000/5600

Som = (1-r6)/(1-r) = 4,2142857 (gebruik gemaakt van Wolfram equation solver)

r=0,856182 = 1/(1+x) dus 1+x = 1.167976 dus x = 0,167976 klopt inderdaad.

Met vriendelijke groet
JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 juni 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3