De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Negatieve waarden voor de natuurlijke logaritme

Hallo Wisfaq!

Ik wil graag de volgende integraal berekenen:

INT[2/(x2 -4)]dx, van 0 tot 1.

INT[2/(x2 -4)]dx=1/2ln(x-2)+1/2ln(x+2).

Volgens mij moet ik schrijven ln(|x-2|). Dan is het antwoord als ik intergreer van 0 tot 1 gelijk aan (-1/2)ln(3) want

1/2[ln(|1-2|)-ln(1+2)]-1/2[ln|0-2|-ln(0+2)]=1/2[0-ln(3)]-1/2[ln(2)-ln(2)]

Is dit juist? Maples geeft als antwoord -arctanh1/2

Groeten,

Viky

viky
Iets anders - donderdag 12 januari 2017

Antwoord

Beste Viky,

Op het interval [0,1] is ln(x-2) niet gedefinieerd, maar de primitieve is correct als je daar ln(2-x) neemt of, zoals je zelf aangeeft, ln|x-2|.

Je antwoord klopt en is gelijk aan dat van maple; er geldt namelijk:$$\mbox{arctanh}\,x=\frac{1}{2}\ln\left(\frac{1+x}{1-x}\right)$$en dus heb je met x = 1/2:
$$-\mbox{arctanh}\left(\frac{1}{2}\right)=-\frac{\ln 3}{2}$$mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 12 januari 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3