De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eenheidscirkel

In mijn boek staat de volgende vraag: In figuur () is Xp -0,81 en Yq -0.95 . Bereken hoek POQ in graden. Rond in 1 decimaal af. De hoek staat zo dat het een scherpe hoek naar beneden is, en lijkt net iets kleiner te zijn dan 90 graden. Na mijn berekeningen:

cos-1(-0,81) = 144°
180-144 = 36°
180 + 36 = 216°

sin-1(-0.95) = -72 = 72°

360-216-72 = 72,3° (alle vorige antwoorden waren wel afgerond).

kom ik dus op 72,3° uit. Maar mijn antwoordenboekje zegt dat het 144,1 graden is. Om het plaatje iets duidelijker te schetsen: het P punt ligt onder de x-as en op x=-0.81, punt Q ligt rechts van de Y-as en op y = -0,95. Doe ik iets fout of het antwoordenboekje?

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 september 2016

Antwoord

Hallo Pieter,

Als ik het niet mis heb, is dit een opgave uit Getal en Ruimte. Ik ben het eens met je uitkomst en dus zou het antwoordenboekje niet kloppen.

Wel een kleine opmerking:

Je schreef:

sin-1(-0.95) = -72 = 72°

Dat is wel een beetje vreemd.

Ik denk dat je bedoelde dat hierbij een punt hoort met 360°-72° = 288°.

Met vriendelijke groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 september 2016



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb